Anatomia dhe funksionet e shtresës nënlëkurore

Anatomia dhe funksionet e shtresës nënlëkurore

Shtresa nënlëkurore mbron trupin dhe e mban atë të ngrohtë. Ai siguron izolim dhe mbrojtje për indet jetësore si muskujt, kockat, enët e gjakut dhe organet. >

isfarë

është indi nënlëkuror? Kjo shtresë ka emra të tjerë, duke përfshirë fascia sipërfaqësore, hipodermë, nënkutis dhe nënkutanea Tela.

Lëkura përbëhet nga shtresa të quajtura epidermë, dermis dhe hipodermë. Epiderma është shtresa më e jashtme, dhe hipoderma, ose shtresa nënlëkurore, është shtresa më e brendshme.

Shtresa nënlëkurore përbëhet kryesisht nga yndyra. Yndyra formon një shtresë që izolon trupin nga të ftohtit dhe ndihmon në thithjen e shokut dhe dëmtimit të organeve të brendshme. Ai gjithashtu siguron mbështetje strukturore për lëkurën.

Cila është përbërja e shtresës nënlëkurore? Përbërësit e tjerë përfshijnë indin lidhës të pasur me kolagjen dhe një rrjet të enëve të gjakut dhe nervave. Trashësia varet nga përbërja e përgjithshme e yndyrës https://harmoniqhealth.com/al/money-amulet/ së trupit të dikujt. A ka shtresa nënlëkurore?

Funksionet thelbësore të shtresës nënlëkurore janë për shkak të sasisë së konsiderueshme të yndyrës që mban. Këto funksione përfshijnë:

izolim

Shtresa nënlëkurore përbëhet kryesisht nga yndyra, duke e lejuar atë të veprojë si izolues i trupit. Rregullon temperaturën e brendshme të trupit të pavarur nga mjedisi përreth. Kur enët e gjakut hollohen, ato hapen ose zmadhohen, duke lejuar që më shumë gjak të rrjedhin në zonë. Gjaku rrjedh larg zonave më të ngrohta të trupit drejt rajoneve më të ftohta. Nxehtësia rrezaton larg trupit në mjedis dhe ftoh trupin poshtë. Kur dikush bie ose përjeton një ndikim, shtresa e yndyrës kufizon dëmtimin e kockave të trupit dhe organeve të brendshme. kockat dhe muskujt nën të. prodhon gjithashtu hormone të tilla si leptina. Këto hormone i dërgojnë një sinjal trupit për t’i thënë asaj se ka ngrënë sa duhet, gjë që ndihmon në rregullimin e energjisë.

isfarë

është yndyra nënlëkurore? avokat. Adipocitet, ose qelizat e yndyrës, mbajnë yndyrën në indin lidhës të specializuar të quajtur inde dhjamore. Kjo yndyrë quhet yndyrë viscerale.

isfarë

është një injeksion nënlëkuror? Njerëzit përdorin vendet e injektimit në sipërfaqen e jashtme të krahut të sipërm, në majë të kofshës dhe zonën e barkut që rrethon butonin e barkut për të administruar injeksione nënlëkurore. në muskul.

Injektimi në shtresën nënlëkurore lejon trupin të thithë ilaçin ngadalë. Shkalla e ngadalshme e thithjes është për shkak se krahasuar me muskujt, indi nënlëkuror ka shumë më pak enë gjaku. Do substancë e injektuar në këtë shtresë thithet shumë më ngadalë sesa nëse dikush e injekton atë në muskul. > Të shtëna alergjie

 • Thinners e gjakut si heparin
 • epinefrin
 • ilaçet e fertilitetit
 • morfinë
 • Anydo ilaç i injektuar duke përdorur rrugën nënlëkurore duhet të jetë një ilaç i tretshëm në ujë, jo i papërshkruar i administruar në sasi të vogla deri në 2 mililitra.

  Injeksionet nënlëkurore kanë disa pengesa. Njerëzit mund të pësojnë abscese, të cilat janë zona të qelbjes nën lëkurë. Kushdo që ka nevojë për injeksione të shpeshta mund të pësojë një akumulim të yndyrës nën lëkurën e quajtur lipohepertrofi. Njerëzit mund ta shmangin këtë duke ndryshuar vendin e injektimit, pasi zakonisht ndodh kur një individ ka injeksione të shumta në të njëjtën zonë. Shtresat e sipërme të lëkurës mund të dëmtojnë shtresën nënlëkurore. Meqenëse shtresa nënlëkurore është shtresa më e thellë e lëkurës, kushtet që dëmtojnë ndonjëherë mund të jenë të rënda. Dy klasifikimet e djegieve që ndikojnë në shtresën nënlëkurore janë djegiet e shkallës së tretë dhe të shkallës së katërt. Këto vende të djegies mund të shfaqen ose të bardha ose të nxirë. Këto lloje të djegieve mund të përfshijnë kockat dhe muskujt. Meqenëse ky lloj djegie shkatërron të gjitha mbaresat nervore në shtresën nënlëkurore, një person nuk ka ndjenjë në vendin e djegies. Kudo në trup, shpesh në shtresën nënlëkurore të lëkurës. Nëse një mikrob hyn në lëkurë, sistemi imunitar i personit përpiqet ta përmbajë atë, dhe qelizat e bardha të gjakut (WBC) përmbyten në zonë. PUS formon nga lëngu, WBC, mbeturinat dhe bakteret e ngordhura. Zona përreth bëhet e fryrë, e përflakur dhe e dhimbshme. ulçerë Këto lëndime të lëkurës, të quajtura edhe plagë presioni ose shtretër, mund të ndikojnë në lëkurë dhe potencialisht shtresën nënlëkurore nëse ato janë të rënda. , në shtresën nënlëkurore nëse ekziston një rritje e pakontrolluar e qelizave. Ndihmon me diagnozën. Këto tumore mund të jenë beninje ose malinje. Shenjat e pankikulitit përfshijnë inflamacionin në shtresën nënlëkurore dhe dhëmbje të mundshme të indit nënlëkuror. Kjo gjendje më së shpeshti shoqërohet me çrregullime autoimune. Mund të shkaktohet gjithashtu nga infeksioni dhe trauma. Isshtë shtresa më e thellë e lëkurës, e përbërë nga qeliza yndyre, kolagjeni, enët e gjakut dhe nervat.

  Shtresa nënlëkurore ka shumë funksione, duke përfshirë izolimin, termoregulimin, thithjen e shokut, mbështetjen strukturore dhe ruajtjen e energjisë. , ulcerat e presionit, tumoret dhe panikuliti. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

   Not Tags